Westgate House

Type: New Build to Passiv Haus principles
Date of Completion: 2013
Location: Longstock, Hampshire

Westgate House replaced a 1960’s built Vicarage. It is located in the setting of a listed building (Village Church and an 18thcentury Vicarage) and the planning authority wanted a traditional house design. The design meets this aim.
To views in from the road it presents an elevation that appears as an 18th century – a late Georgian – house.
Within, and to the garden side of the house is a comfortable mix of contemporary and traditional architecture. The internal space has a large living room kitchen that is sitting, dinning and food prep. A second ‘Back Kitchen’ – a large pantry – provides the usual kitchen storage with only an island to the main room.

The separate sitting room is a modern glass box, with frameless glazing providing views across a landscaped garden that includes a weir and a rill.
The house structure is designed along Passivhaus principles so that the home requires virtually no heating – an air tight construction with a ventilation system with heat recovery.
It is design that appears traditional but incorporates the latest thinking in house design and is exceptionally energy efficient.